Koorgeschiedenis

Koorvereniging Bergen is opgericht in 1919. In de beginjaren werden korte koorwerken en liederen uitgevoerd en werd veelvuldig aan concoursen deelgenomen. Tegen de tijd dat het koor 50 jaar zou bestaan, werd besloten een groot oratorium werk uit te voeren. De dirigent Cornelis Jonker, in die tijd een bekende naam in deze regio, werd bereid gevonden de leiding op zich te nemen. Het resultaat was dat op 11 juni 1970 Die Schöpfung van Haydn als jubileumconcert werd uitgevoerd in een bomvolle Petrus en Pauluskerk. Honderd koorleden en landelijk bekende solisten zongen bezield dat prachtige werk, bijgestaan door het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest. Na die uitvoering nam Cornelis Jonker afscheid van het koor, maar niet nadat hij voor een kundige, inspirerende jonge dirigent had gezorgd: Pieter-Jan Olthof.
Daarna ging het koor verder met anderde oratoriumwerken: de Johannes Passion van J.S. Bach werd in studie genomen en de eerste uitvoering daarvan vond plaats op 26 februari 1972. In de loop van de jaren is het werk nog negen maal uitgevoerd, afgewisseld met de Matthäus Passion en werken als de Messiah van Händel, het Weihnachtsoratorium van Bach, maar ook modernere oratoria als Die Sieben Worte Christi am Kreuz van César Franck en Flos Campi van Vaughan Williams.
Voor de viering van het 60-jarig jubileum durfde dirigent Olthof het aan de Hohe Messe van Bach op het programma te zetten. Dit beroemde werk heeft het koor, mede door de moeilijkheidsgraad, op een hoger plan gebracht. Het concert op 16 november 1979 werd een grandioos succes en 1100 mensen waren in de Petrus en Pauluskerk aanwezig.
Door de jaren heen is het repertoire van het koor steeds uitgebreid met o.a. het Requiem van Mozart , Une Cantate de Noël van Honneger, de Cantate Saint Nicolas van Benjamin Britten. De laatste uitvoering in het voorjaar van 2014 betrof een voor het koor nieuw werk: het Stabat Mater van Dvořák.

Lees verder: 

Een eerbiedigwaardige oude dame, verjongd, vitaal en springlevend.

Met als belangrijkste drijfveer: "Samen Zingen"

Download hier het artikel uit de Bergense Kroniek van november 2009.